Smidig vardag och klara besparingar i Kangasala

FOODDUCK®-påläggsdoserarna är en viktig del av vardagen med smidiga och ekologiska måltider i Kangasalas skolor och stadssjukhus.

Kangasala är en av de allra första kommuner som började använda de hygieniska och ekologiska FOODDUCK®-påläggdoserarna. Samarbetet mellan Kangasala och Foodduck började redan 2016 när fem skolor provade på att använda ankorna. Under årens lopp har ankorna blivit mycket populära i skolvärlden. Nu har användningen även utvidgats till en helt annan verksamhetsmiljö i och med att apparaterna förutom i skolor även används i stadssjukhuset. För tillfället används nio påläggsdoserare runt om i Kangasala.

Ny teknik i måltidsutdelningen på stadssjukhusets avdelningar

Den lilla och sladdlösa FOODDUCK® lille följer enkelt med på serveringsvagnen.

Våren 2020 inledde stadssjukhuset i Kangasala ett pilotprojekt med den första FOODDUCK® -påläggsdoseraren som utvecklats för användning på sjukhus. Det förblev dock inte bara ett pilotprojekt, utan apparaten kom för att stanna. På sjukhuset används modellen Iille som är liten och kompakt. Tack vare storleken är apparaten lätt att placera var som helst. Modellen är batteridriven, vilket gör den lätt att flytta omkring. Påläggsdoseraren följer med på serveringsvagnen vid frukost, lunch och middag och portionerar ut patienternas pålägg på ett hygieniskt och miljövänligt sätt. Apparaten underlättar matutdelningen, förbättrar hygienen och för med sig många fördelar. Små förpackningar är till exempel ofta svåra att öppna, och de ger upphov till svinn och onödigt plastavfall.

”Att underlätta det vardagliga arbetet hänger ofta på småsaker. I Kangasala är vi innovativa och provar gärna på nya saker, och därför ville jag att vi är beredda att prova på och testa ny teknik även med den här apparaten. Att hänga med i förändringar och gå i spetsen för utveckling ger ett bra resultat och inspirerar även oss att utvecklas. Det här var ett lyckat pilotprojekt och apparaten har förutom i skolorna även hittat sin plats på serveringsvagnarna på sjukhuset”, berättar Hannakaisa Haanpää som är chef för Kangasalas måltids- och rengöringstjänst.

”För oss på sjukhuset har FOODDUCK® underlättat den hektiska vardagen. Den är hygienisk, ger inte upphov till matsvinn och portionsstorleken håller alltid jämn kvalitet. FOODDUCK®-påläggsdoseraren följer smidigt med vid matutdelningen tack vare sin storlek, och den är enkel att rengöra och ladda”, berättar servicemedarbetaren Riikka Lehto.

”Vi har ett flerårigt samarbete med Kangasala stad bakom oss. Apparaterna har använts i skolorna redan i många år, och vi fick en gemensam idé om att apparaten även skulle kunna användas vid sjukhusets matutdelning. Vi uppskattar verkligen Kangasala stads fördomsfrihet och vilja att prova på en ny innovation även i en sjukhusmiljö”, berättar Foodduck Oy:s verkställande direktör Timo Sorsavirta.

Ankan ger stora besparingar

Apparaten har fört med sig betydande fördelar för de dagliga måltiderna: tidigare gav askarna och engångsförpackningarna upphov till mycket plast- och aluminiumavfall. Med FOODDUCK®-påläggsdoserarna samlas det betydligt mindre förpackningsavfall och påläggen som serveras används mer exakt. De tomma använda påläggspåsarna kräver litet utrymme och det är enkelt att slänga dem som de är i behållaren för plastavfall. Återvinningen har gjorts väldigt enkel eftersom påsarna inte innehåller aluminium, i motsats till traditionella askar och förpackningar med engångsportioner.

Den finska produkten fascinerar

I Kangasala uppskattar man att doseraren och påläggen är inhemska. Under de första åren användes det utländska Kruunu margarinet, som tillverkades av Orkla och numera går det under namnet FD Margarin. När nyheten om Foodducks nya förpackningsanläggning kom i slutet av 2019, ville Kangasala även övergå till att använda inhemskt pålägg. Nu används det inhemska FOODDUCK® Margarinet i Kangasalas alla påläggsdoserare. Produkten är märkt med Hjärtmärket i enlighet med rekommendationerna för skolmat. Det finska margarinet har blivit mycket populärt bland Foodducks kunder. Att välja en inhemsk produkt ses som ett ansvarsfullt val och anses ofta även som närproducerad mat.

Sakernas internet för med sig nya möjligheter

FOODDUCK®-påläggsdoserarna utnyttjar modern IoT-teknik, som möjliggör till exempel uppföljning av påläggsförbrukningen i realtid, programuppdateringar och optimering av portionsstorleken med fjärranslutning. Vi kommer även att erbjuda våra kunder ett automatiskt beställningssystem under 2021. Apparaten sparar data om användningen och lär sig att upptäcka när mer pålägg behövs. Vi ser dessa toppmoderna nya lösningar som ett viktigt steg mot att underlätta våra kunders vardag.