Salo hyser pionjärerna för hygienisk dosering

Det femåriga samarbetet mellan Salo stad och Foodduck firades i stadshuset med en påläggsdoserare med kylfunktion i krom som passar bra in i den fina café-restaurangen Kaneliomenas inredning.

Salo började en gång i tiden som första stad i världen att använda FOODDUCK®-påläggsdoserare. Ett pilotprojekt med apparaterna inleddes våren 2015 och på hösten började de användas i fyra skolor och i stadshusets fantastiska restaurang Kaneliomena. Jämfört med tiden före påläggsdoserarna har apparaterna fört med sig betydande förbättringar som användarvänlighet, bättre hygien och mindre matsvinn.

Initiativet ledde till positiva erfarenheter och ett långvarigt samarbete

Risto Hemmilä, rektor i Toija skola, var den som tog initiativet till FOODDUCK®-försöket. Han hade ofta tänkt att det borde vara mer städat på skolmatsalens påläggsbord. Påläggsaskar är rätt så stora bakteriespridare med alla brödsmulor som hamnar i dem och över 100 barn som använder samma knivar – även under förkylningssäsongen. När Hemmilä hörde talas om FOODDUCK®-påläggsdoserarna lät det genast som lösningen på utmaningarna med brödbordet.

”Apparaten fungerar bra vid serveringslinjen och matkön rör sig snabbare än tidigare. Barnen är positivt nyfikna och lär sig att använda doseraren på ett ögonblick”, berättar Hemmilä. Doserarna har även fört med sig fördelar med tanke på hälsofostran. ”Många barn hade som vana att ta allt för mycket pålägg på sitt bröd. Nu portionerar apparaten rätt mängd pålägg åt varje barn. Det här är ett utmärkt exempel på praktisk hälsofostran”, berömmer Risto Hemmilä.

”Jag är glad över Foodducks ansvarsfullhet eftersom det är en del av Salo stads strategi och framtid”, berättar närings- och renhållningschef Anu Sorvari-Happonen.

Vi kan vara stolta över att vi var en av de första som modigt hängde på Foodducks framgångssaga – sagan om finsk know-how och innovation i toppklass”, tillägger Sari Tammi som arbetar i café-restaurangen Kaneliomena i Salo stadshus.

Antalet apparater har växt från år till år

Idag används påläggsdoserarna i matsalen i sju olika skolor i Salo samt i stadshusets kundrestaurang Kaneliomena. Enheterna varierar i storlek, med Armfelt skola som den största av skolorna. Där äter så många som 1 500 elever varje dag och tempot är högt. Serveringslinjerna är utrustade med sammanlagt sex påläggsdoserare. Serveringen av pålägg har underlättats tack vare de hygieniska påläggsdoserarna. Därtill stöder mindre matsvinn och mindre användning av plast stadens målsättningar för hållbar utveckling.

FOODDUCK®-påläggsdoserarna medför bättre hygien, vilket är viktigare än någonsin nu under coronapandemin. Kunderna har blivit fler under åren och den senaste medlemmen i gänget är Moisio skola som började använda påläggsdoserarna i mars 2021 mitt i en tid, när vikten av hygien framhävs överallt.

Foodducks verkställande direktör Timo Sorsavirta tackar Saloborna för deras pionjäranda och Salo stad för beredskapen att fördomsfritt anamma nya rutiner: ”Samarbetet med Salo kommer alltid att vara betydelsefullt i vårt företags historia. Även utomlands berättar vi ofta att Salo var vår första kund. Det här väcker alltid en positiv diskussion, eftersom Salo är känt världen över för bra teknik tack vare Nokia. Därför är det särskilt roligt att berätta att även våra smarta ankors första flygtur började i Salo.” 

”Under pilotskedet fick vi värdefull feedback inför finslipningen av produkten och praktisk användarerfarenhet i verkliga situationer. Nu när våra doserare används ”på riktigt” är det fint att se hur bra FOODDUCK® har tagits emot av både skolelever och stadshusets kunder”, summerar Sorsavirta.