Så snyggt i Karleby!
”Nu har vi äntligen blivit kvitt kladdet, det märkte jag genast”, beskriver Johanna Vähärautio förändringarna som påläggsdoserarna medfört. Även om FOODDUCK påläggsdoserarna varit i bruk i Karleby och Kälviä bara den korta tiden sedan augusti, kräver de tydliga effekterna av apparaterna inte någon längre uppföljningstid. Ca 1 000 studerande besöker dagligen matsalen i Karleby yrkesskolcampus. Därtill äter Torkinmäki grundskolelever här, dvs. ca 300 barn varje dag. Antalet matgäster är således enormt, det är därför lätt att förstå att personalen uppskattar allt som underlättar vardagen. I Karleby går renlighet och tidsbesparing väldigt tydligt hand i hand. ”När det inte finns en massa margarin på bord och brickor sparar det kökspersonalens tid för annat jobb i köket i stället för städning. Också all den tid det tar att byta margarinaskar sparas in!”, fortsätter Vähärautio.
”När jag fick höra om påläggsdoserarna, beslöt jag genast att vi måste få sådana.”
– Johanna Vähärautio, matserveringschef, Mellersta Österbottens utbildningssamkommu
GRÖNA FRAMSTEG
Tre FOODDUCK påläggsdoserare är i bruk i Karleby. Tidigare doserades margarin i 600 g margarinaskar. Åtgången var ca 16 askar om dagen. När man räknar ut hur mycket avfall det blir av smält och obrukbart margarin, utöver av själva askarna, får man perspektiv på påläggsdoserarens klart positiva effekter på margarinsvinnet och avfallsmängden. Johanna Vähärautio säger att det räcker med ca sju påläggsförpackningar per dag för apparaterna på campus, och nu är portionerna äntligen de rätta.
Påläggsdoseraren är också i bruk i Kälviä. Där på utbildningssamkommunens folkhögskola hälsar Ankan på ca 130 matgäster varje dag. Även om antalet matgäster i Karleby och Kälviä är väldigt olika, ser Vähärautio inte någon skillnad på hur FOODDUCK fungerar i praktiken.
”I bägge matsalarna är man mycket förtjust i Ankan. Samma positiva effekter gäller på både större och mindre ställen. En stor extra fördel i Kälviä är att rörelsehindrade matgäster lätt kan ta sitt margarin själva. Påläggsdoseraren är också trygg att använda för personer med allergier och celiaki.”
Enligt Johanna Vähärautio var gröna värden och en hållbar utveckling orsaken till att man beslöt att skaffa FOODDUCK påläggsdoserarna till Karleby och Kälviä.
”Vi har funderat mycket på hur vi kunde jobba i köket på ett mer ekologiskt sätt. Bland annat matsvinnet har varit under arbete och på tapeten. När jag fick höra om påläggsdoserarna beslöt jag genast att vi ska skaffa sådana.”, säger Vähärautio bestämt.
Utöver de ekologiska effekterna talar även ekonomin för dem: Tidigare gick det åt långt över tio margarinaskar och idag ca sju förpackningar dagligen, och det betyder att åtgången sjunkit från nästan tio kg till ca sex kg per dag. Det är lätt att räkna ut att resultatet är rent plus!