Nya FOODDUCK® mobile -apparaterna gör att matlinjen löper
Centralköket för samskolan Kauhajoen yhteiskoulu har varje dag 650 – 700 matgäster och tiden som gick åt för att breda fett på brödet gjorde att serveringslinjerna tidigare löpte långsammare. Linjerna delar upp sig till två olika brödbufféer, som ibland stockades av sådana som bredde fett bröden. Nu har det blivit en klar förändring genom de nya FOODDUCK® mobile -apparaterna.
”Jag fick veta av min kompis från Mellersta Finland om hur lätt det är att använda doseraren och jag rekommenderades att skaffa en sådan. Hen berättade att linjen löpte bättre med en gång, när matgästerna inte stannar kvar på linjen och breder fett på brödet, utan gör det på den egna platsen. Det gav oss idén att också vi ska ha en sådan apparat”, berättar kostarbetsledaren Riikka Mäntynen.
FOODDUCK® MOBILE -DOSERAREN, LITEN OCH LÄTT ATT ANVÄNDA
Nu blir det tid i skolan i Kauhajoki på ett helt annat sätt än att byta ut askarna med fett, och det är man glad för. Enligt Riikka har responsen varit enbart positiv, och eleverna har ivrigt fotograferat ankan, alltså har den förändrat och piggat upp också deras vardag.
Den nya anordningen kräver att man blir van vid den, men Riikka är speciellt nöjd med FOODDUCK® mobile -doserarens lilla format och att den är lätt att använda. ”Den passar precis för våra utrymmen och den är användarvänlig – bara brödet under och så kommer fettet.”
DET ALLERGI- OCH MILJÖVÄNLIGA ALTERNATIVET
I Kauhajoki är man på alla sätt intresserad av att främja en verksamhet för hållbar utveckling, vilket också kommer till synes i de dagliga rutinerna. Kostservicechef Terttu Majamäki berättar att man strävar efter att minska mat- och förpackningsavfallet, och ett bra exempel på detta är att man tog i bruk FOODDUCK® mobile -apparaten i det stora centralköket.
”Vi strävar efter att beakta principerna för en hållbar utveckling både i planerings- och produktionsskedet. Vi vägleder våra kunder genom vår verksamhet och genom att exempelvis arrangera temaveckor kring ämnet.”
Kostservicechef Terttu Majamäki
Enligt Riikka är det också positivt att celiakiker kan använda samma apparat och att det i behövs helt och hållet separata fettaskar och portionsförpackningar. ”Dessutom blir det nu också avsevärt mindre skräp. Förut gick det åt 8–10 askar om dagen hos oss och nu cirka tre fettpåsar. En dag med småfranska märker man det mycket bra, då det tidigare gick åt cirka 20 askar och nu går det åt sex påsar.
Riikka rekommendera apparaten även för andra som överväger: ”Utan vidare lönar det sig att ta den i bruk, speciellt hos större platser. Jag anser det vara ett särskilt plus att även de som har en glutenfri diet tryggt kan använda doseraren.”