Hygieniska måltider i Gällivare

Vårt samarbete slog rot hösten 2019, när Foodduck kontaktade Gällivare kommun och hörde sig för om ett intresse av att samarbeta. Till vår stora glädje visade kommunen intresse för apparaterna och i slutet av 2019 förevisade vi apparaten och konceptet på plats.  Av kommunens skolor var Hedskolans lågstadium den första att börja använda påläggsdoserare och samarbetet inleddes i februari 2020.

Gällivare kommun som är känt för sin gruvverksamhet ligger i Norra Sverige i Norrbottens län, cirka 100 km norr om polcirkeln. I kommunen bor många finländare, så finska hörs här och där. Gällivare kommun har ett tillredningskök som tillverkar totalt cirka 900 000 portioner per år till 23 olika kök. Bland dessa finns olika slags inrättningar såsom skolor, förskolor och vårdhem.

Mindre svinn och bättre hygien

Apparaten har medfört många förbättringar och förändringar i skolmaten. Skolmatskulturen i Sverige liknar väldigt mycket den i Finland. Den största skillnaden för oss är att det är enklare att placera apparaten i Sverige, eftersom skolorna i huvudsak har separata brödbord. I Finland är vi vana att placera apparaterna på matlinjerna. De största förändringarna som apparaten medför är att svinnet som gäller det bredbara pålägget minskat och att brödbordet nu är mera inbjudande och renare.

Personalen har varit mycket nöjda med apparaterna. ”Visst tar det lite tid att rengöra apparaten och byta påsen för bredbart pålägg men det gör inget, det är ju så enkelt” säger de som jobbar på köket.  Till en början gillade eleverna inte smaken på margarinet, eftersom de tidigare använt smör-vegetabiliskt fett. Numera har margarinet dock fått godkänt av eleverna.

Gällivare kommun tänker nu byta ut margarinet till Carlshamn 3 oljor efter att ha haft maskinerna i användning redan ett år.

Beställningen och logistiken är enkel för kunden. Produkten är tillgänglig i de stora svenska butikerna Martin & Servera samt Menigo-partihandlar.

”Idén bakom apparaten är utmärkt, eftersom vi kan servera samma bredbara pålägg även för allergiker. Det är bra att man aldrig vidrör det bredbara pålägget med händerna, och det blir ingen kontamination.”, berättar Karin Anttila, kostchef i Gällivare.

”Vi är väldigt nöjda och tänker ta in detta i nya skolor så småningom. Foodduck har varit en framgång, eftersom till och med skolor som i början var lite skeptiska blivit intresserade av konceptet och vill använda apparaten!”, fortsätter hon.

Underhållet fungerar trots långa avstånd

Fastän det är långt till Gällivare från Foodducks fabrik i Nådendal är det enkelt och okomplicerat för kunden att underhålla de hyrda apparaterna på grund av ett omfattande tjänsteavtal. Ofta om ett fel uppstår sänder vi en bytesapparat till kunden med detsamma och apparaten som har ett fel transporteras till oss i Nådendal för reparation. Tack vare smarta apparater och en utvecklad teknik kan små underhållsåtgärder och uppdateringar utföras via en distansuppkoppling. Vår underhållsavdelning kan även resa till orten och sköta reparationen där.

Foodduck grundade i början på 2020 ett bolag i Sverige, så kunden gör alltid anskaffningar och hyresavtal med Foodduck Sverige.