Goda erfarenheter av Svalövs ankförsök
Heleneborgsskolan i Svalövs kommun var ett av de första ställena i Sverige där man ifjol började använda FOODDUCK®, den hygieniska och ekologiska doseraren av bredbart pålägg. Nu används ankorna på olika håll i Sverige i skolor och förskolor.
Heleneborgsskolan ligger i centrum av Svalöv och fungerar som centralkök för regionens övriga skolor och tre förskolor. Matservicens ledning ville tillsammans med skolan först testa doserarens fördelar under en pilotmånad i skolan med cirka 360 matgäster.
Doseraren fick ett utmärkt mottagande första dagen. Barnen var ivriga och mycket nyfikna på den nya ”smörmaskinen”. En del hade redan hört ryktet om nykomlingen och efter det första lyckade försöket att smöra det egna brödet var glädjen stor och barnens leenden ännu större.
Testperioden var i det stora hela mycket lyckad och erfarenheterna positiva. Kort därefter avtalade Foodduck och Svalövs kommun om en fortsättning på samarbetet. De huvudsakliga kommentarerna från kökspersonalen var att doseraren är mycket praktisk och hygienisk. Och det viktigaste av allt: röran på brödbordet har minskat betydligt. Apparaten passar dem perfekt, eftersom den sprider glädje bland barnen och de rena brödborden räddar måltiden.
“Mycket fräschare och mer hygieniskt nu med Foodduck!”
– Maria Randau
Kökschef i Svalövs kommun
Den kompakta apparaten är lätt att placera
I en annan skola i Svalöv, Billeshögsskolan, har man även börjat använda ankan. Både Heleneborgsskolan och Billeshögsskolan använder modellen FOODDUCK® mobile. Den här modellen är populärast i skolmiljöer och den kan fås både med el- och batteridrift.
Även Billeshögsskolan är nöjd med sitt beslut att börja använda doseraren för att göra måltiderna smidigare. Ankan är populär både bland barn och lärare och hygienen har förbättrats betydligt – det är fint att alla kan använda samma apparat utan att kompromissa med hygienen. Man behöver aldrig vidröra FOODDUCK®-doseraren och de bredbara påläggen med händerna, eftersom en rörelsesensor känner av rörelser och doserar pålägget automatiskt direkt på brödet.
Utöver hygienfördelarna blir förpacknings- och påläggssvinnet bara en bråkdel jämfört med tidigare tack vare FOODDUCK®-doseraren. Andelen plast som används vid tillverkningen av påläggspåsarna är betydligt mindre – endast 10 % av förpackningsmaterialet för de traditionella påläggsaskarna. Att undvika onödig plast stöder även Svalövs kommuns målsättningar för en hållbar utveckling.
Apparaterna för dosering av bredbart pålägg gör måltiderna smidigare, eftersom köerna förkortas. Tidigare stannade många i kön för att smöra sitt bröd, men nu smörar alla sitt bröd först vid matbordet med sin egen kniv. På så sätt har trängseln vid brödbordet minskat.