FOODDUCK® i Forssa – bidrar till en hållbar utveckling
Forssan ammatti-instituutin opiskelijaravintola palvelee päivittäin noin 350 lounastajaa. Linjastoille ilmestyi vuoden 2016 alussa FOODDUCK-leviteannostelijat, jotka korvasivat 400 gramman leviterasiat. Käyttö on sujunut hyvin: ”Nuoriso on sinut tekniikan kanssa”, toteaa ruokapalveluesimies Sari Tallbacka.
Sari anser att den största fördelen med apparaten är att den underlättar personalens arbete: ”Det finns mera tid för annat när serveringslinjen hålls snygg och man inte ständigt behöver byta påläggsaskar och plocka upp knivar från golvet.”
På yrkesinstitutet i Forssa finns studielinjer i bland annat hotell-, restaurang- och cateringbranschen. Bland lärarna finns fackfolk som på första parkett kan följa med allt nytt som händer i branschen. En av dem är läraren i turism- och restaurangbranschen Anu Teppo som tog initiativ till anskaffningen av FOODDUCK påläggsdoserarna.
Anu ansvarar också för institutets frågor för en hållbar utveckling. Hållbar utveckling ingår i läroinstitutets värden, och apparatens miljövänlighet väckte Anus intresse. Hon säger att mängden avfall minskar klart tack vare påsförpackningen jämfört med påläggsaskar. ”Även avfallssorteringen blir lättare. Tidigare måste man alltid komma ihåg att lägga askarnas aluminiumlock i metallavfallet och askarna i energiavfallet. Nu blir det inget aluminiumavfall alls.”
”Nyt alumiinijätettä ei tule linjastosta lainkaan.”
– Anu Teppo, läraren i turism- och restaurangbranschen
Också påläggssvinnet minskar eftersom FOODDUCK förpackningarnas innehåll kan användas helt slut. Det pålägg som eventuellt blir kvar i påsförpackningen kan användas vid matlagning i motsats till det som blir kvar i de traditionella askarna som stått framme under serveringen och som innehåller brödsmulor.
”Restaurangpersonalens arbete underlättas också genom att man inte behöver ställa fram skilda påläggsaskar för personer med celiaki. Alla matgäster kan ta pålägget från FOODDUCK-doseraren”, tillägger Anu.