Salossa ollaan hygieenisen annostelun edelläkävijöitä

Salo ei tyytynyt seuraamaan perässä – vaan näytti suuntaa. Kaupunki oli ensimmäinen maailmassa, joka otti käyttöön FOODDUCK®-leviteannostelijat jo vuonna 2015. Siitä alkoi pitkä ja tuloksellinen yhteistyö, joka on tuonut kouluihin ja kaupungintalon ravintolaan parempaa hygieniaa, vähemmän hävikkiä ja paljon kiitosta. 

Salo otti aikoinaan ensimmäisenä kaupunkina maailmassa käyttöön FOODDUCK®-leviteannostelijat. Laitteita pilotoitiin keväällä 2015, ja syksyllä niiden käyttö aloitettiin neljässä eri koulussa sekä kaupungintalon upeassa Kaneliomena-ravintolassa. Leviteannostelijoiden tuoma helppous ja hygieenisyys sekä hävikin väheneminen ovat olleet merkittäviä parannuksia verrattuna aikaan ennen leviteannostelijoita.

”Iloitsen Foodduckin vastuullisuudesta, sen ollen näin osa Salon kaupungin strategiaa ja tulevaisuutta”, kertoo ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö Anu Sorvari-Happonen.

Salon kaupungintalon Kahvila-ravintola Kaneliomenan työntekijä Sari Tammi lisää, että Salossa voidaan aidosti olla ylpeitä rohkeasta päätöksestä lähteä mukaan Foodduckin menestystarinaan – tarinaan suomalaisesta huippuosaamisesta ja innovaatiosta.

Aloite johti positiivisiin kokemuksiin ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön

Aloite FOODDUCK® kokeiluun tuli aikanaan Toijan koulun rehtorilta Risto Hemmilältä. Hän oli usein miettinyt, että kouluravintolan levitepöydän pitäisi olla siistimpi. Leviterasiat ovat melkoisia pöpöpesiä, kun niihin päätyy runsaasti leivänmuruja, ja sadat lapset käyttävät samoja veitsiä – myös flunssakaudella. Kun Hemmilä kuuli FOODDUCK® -leviteannostelijasta, se kuulosti heti ratkaisulta leipäpöydän haasteisiin.

”Laite toimii hyvin linjastolla, ja ruokajono etenee aiempaa nopeammin. Lapset ovat positiivisen uteliaita ja oppivat käytön hetkessä”, kertoo Hemmilä. 

Hemmillä on huomannut, että etuja on saatu myös terveyskasvatuksen näkökulmasta. Aiemmin monilla lapsilla oli tapana ottaa leivälle runsaasti liikaa levitettä, mutta nyt annostelija varmistaa, että levitettä tulee juuri sopiva määrä.

Laitemäärä kasvanut vuosi vuodelta

Vuosien varrella leviteannostelijoiden käyttö on laajentunut Salossa asteittain. Mukana on erikokoisia yksiköitä, joissa päivittäinen ruokailijamäärä voi olla huomattava. Levitteiden tarjoilu on sujuvoitunut, ja samalla on onnistuttu vähentämään sekä ruokahävikkiä että muovijätettä – tavoitteita, jotka tukevat kaupungin kestävän kehityksen linjauksia. 

Leviteannostelijan hygieenisyys oli erityisen tärkeässä roolissa esimerkiksi epidemia-aikoina, jolloin turvallisuus ja siisteys ovat korostuneet entisestään. Käyttökokemusten myötä laitteet ovat vakiinnuttaneet asemansa osana arjen ruokailua.

Salo näytti suuntaa – ja jäi osaksi Foodduckin historiaa

Foodduckin toimitusjohtaja Timo Sorsavirta kiittää salolaisten pioneerihenkeä ja Salon kaupungin ennakkoluulottomuutta ottaa käyttöön uusia käytänteitä: 

”Yhteistyö Salon kanssa tulee aina olemaan asia, joka on merkityksellinen yrityksemme historiassa. Kerromme monesti myös ulkomailla, että Salo oli ensimmäinen asiakkaamme. Tämä herättää aina positiivista keskustelua, sillä Salo tunnetaan maailmalla Nokiasta ja korkeasta teknologiasta. Tämän vuoksi on erityisen hienoa kertoa, että myös älykkäiden ankkojemme ensilento alkoi Salosta.”

”Saimme pilotointivaiheessa arvokasta palautetta tuotteen viimeistelyyn ja käytännön käyttökokemukseen aidoista tilanteista. Nyt varsinaisen käytön aikana on ollut hienoa nähdä, kuinka hyvin FOODDUCK on istunut niin koululaisten kuin kaupungintalon asiakkaiden käyttöön”, Sorsavirta kiteyttää.