Sujuvaa arkea ja selvää säästöä Kangasalla

Foodduck / Sujuvaa arkea ja selvää säästöä Kangasalla

Sujuvaa arkea ja selvää säästöä Kangasalla

FOODDUCK-leviteannostelijat ovat tärkeä osa ruokaloiden sujuvaa ja ekologista arkea Kangasalan kouluissa.

Vihreä lippu -sertifioitu Sariolan koulu Kangasalla on sitoutunut toiminnassaan kestävään kehitykseen, ympäristökuormituksen vähentämiseen sekä oppilaiden aktivoimiseen. FOODDUCK® ‑leviteannostelijat ovat olennaisesti mukana edistämässä koulun vihreää arvomaailmaa.

Vihreän lipun myötä FOODDUCK-leviteannostelijoiden hankinta oli ajankohtainen ja looginen ratkaisu tuomaan helpotusta hävikkihaasteisiin Sariolan koulussa. Annostelijoiden positiiviset vaikutukset näkyvät koulun arjessa jo selvästi.

Kangasalan kaupungin ateriapalveluiden vs. ravitsemisesimies Jani Jokinen listaa pitkän listan FOODDUCK-annostelijoiden tuomia etuja verrattuna entiseen, vaikka laitteet ovat olleet käytössä vasta pari kuukautta. ”Jätemäärä on vähentynyt huomattavasti. Se on suorastaan minimaalinen verrattuna margariinirasioihin, joita koulussa käytettiin ennen annostelijoita. Myös hygienian parantuminen on tärkeä ja selkeästi näkyvä muutos entiseen.” Jokinen kiittelee myös leviteannostelijoiden turvallisuutta keliaakikoille.

Esimiehelle kantautunut palaute uusista leviteannostelijoista on ollut erittäin positiivista niin ruokalan henkilökunnalta kuin oppilailta. ”Ruokalassa jonot etenevät nykyään nopeasti, kun leivät voidellaan vasta pöydissä. Oppilailta tullut palaute keskittyy luonnollisesti itse laitteeseen, sitä pidetään tosi hauskana. Alun uutuudenviehätyksessä annostelijaa testailtiin vähän liikaakin, mutta se alkaa jo rauhoittua, kun laite on tullut tutuksi ja osaksi jokapäiväistä ruokailuhetkeä.”

SUJUVA ARKI ANKAN KANSSA
Sariolan koulun keittiössä emäntä Anna Kytölä on aitiopaikalla seuraamassa niitä konkreettisia muutoksia keittiön arjessa, joita FOODDUCK-leviteannostelijat tuovat mukanaan. Margariinirasioiden hankaluus on nyt entistäkin helpompi ymmärtää. ”Margariinirasioiden käyttö on ollut erittäin työlästä, nyt sen vasta huomaa. Yksi suuri ongelmakohta rasioissa oli niiden vaatima säilytystila. Monen vuosiluokan isossa koulussa margariinirasiat veivät hirveästi tilaa. Nyt tätä ongelmaa ei ole.”

“Oppilaat kutsuvat maitokonetta lehmäksi.
Nyt lehmä on saanut viereensä kaveriksi sympaattisen ankan!”

– Emäntä Anna Kytölä

Myös hävikkiongelma on margariinin osalta ratkaistu. Kytölä kertoo lähes nollahävikin näkyvän niin konkreettisesti kuin luvuissakin. ”Hävikkiä ei tule, kun FOODDUCKista levite ei päädy pöydille, lattioille, tarjottimille eikä tiskikoneeseen ja viemäriin – puhumattakaan rasioihin jääneistä margariineista.

“Työaikaakin leviteannostelijat säästävät. Ennen piti lähteä juoksemaan uusi margariinirasia varastosta, avata se, vaihtaa puhtaat veitset ja siivota sotkuinen leipäpöytä. Monta työtä yhden asian vuoksi. FOODDUCKin kanssa levitepussin vaihtamiseen menee vain pieni hetki, eikä tarvitse edes siivota.”

Anna Kytölä muistaa vielä mainita pisteenä iin päälle, että margariinirasioihin piti hankkia uudet veitset, koska oppilaat eivät saaneet tavallisilla ruokaveitsillä kaivettua levitettä siististi ja sujuvasti leivälle asti. Uudet muoviveitset eivät kuitenkaan riittäneet tuomaan helpotusta hävikki- ja hygieniaongelmaan. Onneksi tuli ankka.

Kangasalan kouluissa on käytössä yhteensä jo 11 leviteannostelijaa. Sariolassa aiotaan ottaa pian taas uusi askel ekologisempaan suuntaan, kun kokeiluun otetaan täysin luonnonmukaiset ekopesuaineet.