Sujuvaa arkea ja selvää säästöä Kangasalla

Foodduck / Sujuvaa arkea ja selvää säästöä Kangasalla

Sujuvaa arkea ja selvää säästöä Kangasalla

 

FOODDUCK® -leviteannostelijat ovat tärkeä osa ruokailujen sujuvaa ja ekologista arkea Kangasalan kouluissa ja kaupunginsairaalassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kangasala on yksi historian ensimmäisiä kuntia, jossa otettiin käyttöön hygieeniset ja ekologiset FOODDUCK® -leviteannostelijat. Kangasalan kunnan ja Foodduckin yhteistyö alkoi jo vuonna 2016 kun mukaan ankkakokeiluun lähti 5 koulua. Vuosien varrella ankat ovat saavuttaneet suurta suosiota koulumaailmassa. Nyt käyttö on myös laajentunut täysin erilaiseen toimintaympäristöön, sillä laite on käytössä koulujen lisäksi myös kaupunginsairaalassa. Tällä hetkellä laitteita on Kangasalla yhteensä yhdeksässä eri kohteessa.

 

Kangasalan kaupunginsairaalan osastojen ruoanjakelussa on käytössä uusinta teknologiaa

Pieni ja langaton FOODDUCK® lille kulkee mukana ruoanjakovaunussa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keväällä 2020 Kangasalan kaupunginsairaalassa otettiin pilottikäyttöön ensimmäinen sairaalakäyttöön suunniteltu FOODDUCK®-leviteannostelija. Kokeiluksi tämä ei kuitenkaan jäänyt, vaan laite on jäänyt pysyvästi kohteeseen. Käytössä on laitemalli nimeltään lille, joka on pieni ja kompakti. Pienen kokonsa ansiosta laite on helppo sijoittaa minne tahansa. Kohteessa on käytössä akullinen malli, joten se on helposti liikuteltavissa. Annostelija kulkee tarjoilukärryssä mukana aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä annostellen levitteen hygieenisesti ja ympäristöystävällisesti potilaille. Laite helpottaa jakelutyötä, parantaa hygieniaa ja tuo hyötyjä monesta näkökulmasta. Esimerkiksi pienpakkauksia on monesti vaikea saada auki, ja niistä syntyy hävikkiä sekä turhaa muovijätettä.

” Työn helpottaminen arjessa on joskus pienestä kiinni, olemme Kangasalla innovatiivisia ja myös kokeilunhaluisia, ja näin halusin, että olemme valmiita kokeilemaan ja pilotoimaan uusinta teknologiaa myös tämän laitteen kanssa. Muutoksen rattailla pysyminen ja kehityksen kärjen mukana olo tuo hyvää tulosta ja innostaa myös meitä kehittymään. Tämä pilotointi on ollut onnistunut ja laite on löytänyt paikkansa meidän ruokailuissa koulujen ohella nyt myös sairaalamme ruokajakokärryssä. ”, kertoo Kangasalan ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää.

” Meille kaupunginsairaalassa FOODDUCK® on tuonut helpotusta hektiseen arkeen. Se on hygieeninen, hävikkiä ei synny ja annoskoko on aina tasalaatuinen. FOODDUCK®-leviteannostelija kulkee näppärästi ruoanjaossa mukana pienen kokonsa ansiosta, ja se on helppo puhdistaa ja ladata. ”, kertoo palvelutyöntekijä Riikka Lehto.

”Taustalla on monivuotinen yhteistyö Kangasalan kaupungin kanssa. Laitteet ovat olleet kouluissa käytössä jo useita vuosia, joten meille syntyi yhteinen ajatus siitä, että laite voisi tulla käyttöön myös kaupunginsairaalan ruoanjakeluun. Arvostamme valtavasti Kangasalan kaupungin ennakkoluulottomuutta ja halua lähteä mukaan kokeilemaan uutta innovaatiota myös sairaalaympäristössä”, kertoo Timo Sorsavirta, Foodduck Oy:n toimitusjohtaja.

Selvää säästöä ankan kanssa

Laite on tuonut merkittäviä etuja päivittäisiin ruokailuihin: ennen rasioista ja napeista syntyi paljon muovi- ja alumiiniroskaa. Nyt FOODDUCK® -laitteen aikana pakkausjätettä kertyy huomattavasti vähemmän ja tarjoiltavat levitteet tulevat tarkemmin käytetyksi. Tyhjät käytetyt levitepussipakkaukset menevät pieneen tilaan ja ne on helppo laittaa sellaisenaan muovikeräysastiaan. Kierrättäminen on tehty erittäin helpoksi, sillä pusseissa ei ole lainkaan alumiinia, toisin kuin perinteisissä rasioissa ja annosnappipakkauksissa.

Suomalainen tuote viehättää

Kangasalla nähdään tärkeänä laitteen ja levitteen kotimaisuus. Ensimmäiset vuodet annostelijoissa käytettiin Orklan valmistamaa ulkomaista Kruunumargariinia, nykyiseltä nimeltään FD Margariinia. Kun tieto Foodduckin uudesta pakkauslaitoksesta tuli vuoden 2019 lopulla, halusi Kangasala myös siirtyä käyttämään kotimaista levitettä. Nyt kaikissa Kangasalan asiakaskohteissa on käytössä kotimainen FOODDUCK® Margariini. Tuote on kouluruokasuositusten mukainen Sydänmerkkituote. Suomalainen margariini on saavuttanut suurta suosiota Foodduckin asiakkaiden keskuudessa. Kotimaisen tuotteen valinta nähdään vastuullisuustekona ja sitä ajatellaan monesti jopa lähiruokana.

Esineiden internet tuo uusia mahdollisuuksia

FOODDUCK®-annostelijat hyödyntävät modernia IoT-teknologiaa, joka mahdollistaa esimerkiksi levitteen kulutuksen seuraamisen reaaliajassa, ohjelmapäivitysten tekemisen tai annoskoon optimoinnin etäyhteyden avulla. Olemme tuomassa asiakkaidemme käyttöön vielä vuoden 2021 aikana automaattisen tilausjärjestelmän. Laite kerää dataa käytöstä ja oppii näkemään, milloin tarvitaan lisää tuotetta. Nämä huippunykyaikaiset ratkaisut näemme tärkeänä osana asiakkaidemme arjen helpottamista.