Kokkolassa on niin siistiä!

Foodduck / Kokkolassa on niin siistiä!

Kokkolassa on niin siistiä!

Linjastot Kälviällä ja Kokkolassa ovat pysyneet puhtaina margariinista siitä saakka, kun FOODDUCK-leviteannostelijat otettiin käyttöön elokuussa.

Keski-Pohjanmaalta kuuluu kiitoksia. Kerrankin joku on ajatellut keittiöhenkilökuntaa keksiessään uuden, työtä ja aikaa säästävän innovaation. Tätä mieltä on Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ruokapalvelupäällikkö Johanna Vähärautio, joka on omassa työssään saanut seurata aitiopaikalta, miten FOODDUCK®-leviteannostelijat ovat elokuusta alkaen vaikuttaneet sekä Kokkolan ammattikampuksen että Kälviän kansanopiston arkeen ruokaloissa ja niiden keittiöissä.

”Sotkuun on saatu nyt ratkaisu, se huomattiin ensimmäisenä”, aloittaa Johanna Vähärautio luetellessaan leviteannostelijoiden tuomia huomattavia muutoksia. Vaikka FOODDUCK-annostelijat ovat olleet Kokkolassa ja Kälviällä käytössä vasta elokuusta, eivät selkeät vaikutukset sen pidempää seuranta-aikaa vaadi. Kokkolan ammattikampuksen ruokalassa käy päivittäin noin 1000 opiskelijaa. Tämän lisäksi kampuksella ruokailevat myös Torkinmäen alakoululaiset eli noin 300 lasta joka päivä. Kävijämäärä on siis valtava, joten kiitollisuuden arjen helpottumisesta ymmärtää. Kokkolassa siisteys ja ajansäästö kulkevat näkyvästi käsi kädessä. ”Se, että rasvaa ei ole enää pitkin pöytiä ja tarjottimia, säästää keittiöhenkilökunnan aikaa siivouksesta muuhun työhön keittiössä. Ja myös leviterasioiden vaihtamiseen mennyt aika on nykyään selvää säästöä!”, Vähärautio jatkaa.

”Kun sain tietää leviteannostelijoista, päätin heti että sellaiset on saatava.”

– Johanna Vähärautio, ruokapalvelupäällikkö, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä

VIHREITÄ EDISTYSASKELEITA
Kokkolassa on käytössä kolme FOODDUCK-annostelijaa. Ennen leviteannostelijoita käytössä olivat 600 gramman leviterasiat, joita kului päivässä noin 16 kappaletta. Kun tälle määrälle laskee rasioiden mukana jätteeksi päätyneen sulaneen ja käyttökelvottoman levitteen, saadaan perspektiiviä myös levitehävikkiin sekä jätemäärään, joihin laitteiden käyttöönoton positiiviset vaikutukset jo selkeästi ulottuvat. Johanna Vähärautio kertoo kampuksella leviteannostelijoihin riittävän noin seitsemän levitepakkausta päivässä, ja oman huomionsa saa myös vihdoin kohdillaan oleva annostelu.

Kokkolan lisäksi leviteannostelija on käytössä myös Kälviällä. Siellä koulutusyhtymän kansanopistossa ankkaa tervehtii noin 130 ruokailijaa joka päivä. Vaikka asiakasmäärät ovat Kokkolassa ja Kälviällä täysin eri luokkaa keskenään, ei Vähärautio näe eroa siinä, miten FOODDUCK toimii käytännössä.

”Ankasta tykätään kovasti molemmissa kohteissa. Samat positiiviset vaikutukset pätevät sekä isossa että pienemmässä paikassa. Suurena lisäetuna Kälviälle on se, että siellä liikuntarajoitteiset ruokailijat saavat helposti otettua levitettä itse. Myös allergikkojen ja keliaakikkojen kannalta leviteannostelija on turvallinen.”

Vihreät arvot ja kestävä kehitys olivat Johanna Vähäraution mukaan syy siihen, miksi Kokkolassa ja Kälviällä päätettiin ottaa käyttöön FOODDUCK-annostelijat.

”Olemme miettineet paljon sitä, mitä keittiöissä voisi tehdä enemmän ekologisemmin. Muun muassa ruokahävikki on ollut jo työn alla ja tapetilla. Kun sain tietää leviteannostelijoista, päätin heti että sellaiset on saatava.”, Vähärautio sanoo napakasti.

Ekologian lisäksi päätöstä puoltaa myös ekonomia: Kun ennen päivittäin meni pitkälti toistakymmentä leviterasiaa ja nykyään noin seitsemän levitepakkausta, tarkoittaa se levitteen menekissä pudotusta melkein kymmenestä kilosta noin kuuteen kiloon päivässä. Tämä laskukaava on helppo, tulos on pelkkää plussaa!