Jällivaarassa ruokaillaan hygieenisesti

Foodduck / Jällivaarassa ruokaillaan hygieenisesti

Jällivaarassa ruokaillaan hygieenisesti

Foodduck Oy:n ja Jällivaaran kunnan yhteistyön juuret juontavat vuoden 2019 syksyyn, kun Foodduck oli yhteydessä Jällivaaran kuntaan ja tiedusteli halukkuutta yhteistyöhön. Foodduckin iloksi kunta oli erittäin kiinnostunut FOODDUCK®-leviteannostelijoista, ja loppuvuodesta 2019 tiimi kävi esittelemässä laitetta sekä konseptia. Hedskolanin alakoulu päätti ottaa ensimmäisenä annostelijat käyttöön, ja yhteistyö sovittiin alkamaan helmikuussa 2020.

Kaivostoiminnasta tuttu Jällivaaran kunta sijaitsee Pohjois-Ruotsissa Norrbottenin läänissä, noin 100 km napapiiriltä pohjoiseen. Kunnassa asuu myös paljon suomalaisia, joten suomeakin kuulee siellä täällä. Kunnalla on yksi tuotantokeittiö, josta lähtee noin 900 000 annosta vuodessa 23 eri keittiöön – esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin ja hoitokoteihin.

Vähemmän hävikkiä ja enemmän puhtautta

FOODDUCK® on tuonut monia parannuksia ja muutoksia kouluruokailuun. Kouluruokakulttuuri on Ruotsissa hyvin samanlainen kuin Suomessa. Foodduckin kannalta suurin ero on se, että Ruotsissa laitteen sijoittelu on helpompaa, sillä kouluravintoloissa on pääsääntöisesti erilliset leipäpöydät. Suomessa laitteet sijoitetaan yleensä ruokailulinjastoille.

Suurimmat laitteen tuomat muutokset ovat levitehävikin vähentyminen sekä leipäpöydän muutos kutsuvammaksi ja puhtaammaksi.

Henkilökunta on ollut laitteisiin erittäin tyytyväinen. ”Laitteen puhdistuksessa ja levitepussin vaihdossa menee toki hetki, mutta se ei haittaa, sillä se on helppoa”, keittiöstä kommentoidaan.  Aluksi oppilaat eivät tykänneet margariinista, sillä he olivat aiemmin käyttäneet vain voi-kasvirasvasekoitetta. Nykyään margariini on kuitenkin saanut oppilaidenkin hyväksynnän ja maistuu heille.

Jällivaaran kunta on vaihtamassa levitteensä Carlshamn 3 oljor -margariiniin.

Tuotteen tilaaminen ja logistiikka on asiakkaalle äärimmäisen helppoa: sitä on saatavilla isoista ja tunnetuista ruotsalaisista Martin & Servera sekä Menigo -tukkukaupoista.

”Laitteen idea on mainio, sillä sen avulla voimme tarjoilla samaa levitettä myös allergikoille. On hienoa, että levitteeseen ei missään käytön vaiheessa kosketa käsin, eikä tapahdu kontaminaatiota”, kertoo Karin Anttila, Jällivaaran ruokapalvelupäällikkö.

”Olemme olleet todella tyytyväisiä ja aiommekin ottaa vähitellen uusia kouluja mukaan. Foodduck on ollut menestys, sillä nyt jopa alkuun hieman skeptiset koulut ovat kiinnostuneet konseptista ja haluavat laitteen käyttöönsä!”, hän jatkaa.

Huoltopalvelu pelaa pitkilläkin välimatkoilla

Vaikka Jällivaara on kaukana Foodduckin Naantalin tehtaasta, on vuokralaitteiden huoltaminen asiakkaille helppoa ja vaivatonta kattavan palvelusopimuksen ansiosta. Vikatilanteessa asiakkaalle lähtee vaihtolaite välittömästi rahdilla matkaan ja viallinen laite palautuu Naantaliin korjaukseen.

Älykkäiden laitteiden ja kehittyvän teknologian ansiosta pieniä huoltotoimia ja päivityksiä pystytään tekemään yhä enemmän etäyhteyden avulla. Aina on myös mahdollista, että Foodduckin huolto tulee korjaamaan vian paikan päälle.

Foodduck perusti alkuvuodesta 2020 oman yhtiön Ruotsiin, joten ruotsalaiset asiakkaat tekevät hankinta- ja vuokrasopimukset aina Foodduck Sverigen kanssa.