FOODDUCK® lisää hygieniaa ja sujuvuutta Salon kaupungin leipäpöydissä

Foodduck / FOODDUCK® lisää hygieniaa ja sujuvuutta Salon kaupungin leipäpöydissä

FOODDUCK® lisää hygieniaa ja sujuvuutta Salon kaupungin leipäpöydissä

Salo otti ensimmäisenä kaupunkina maailmassa käyttöön FOODDUCK-leviteannostelijan. Laitteita pilotoitiin keväällä 2015, ja viime syksystä saakka ne ovat olleet käytössä neljässä koulussa sekä kaupungintalon ravintolassa. Salolaisten kokemukset ovat myönteisiä – laitteesta on ollut useita etuja.

Ruokapalveluohjaaja Mari Portaala kiteyttää hyödyiksi helppokäyttöisyyden, paremman hygienian sekä levitehävikin vähenemisen.

“Pyrimme Salossa edistämään kestävää kehitystä, esimerkiksi hävikin ja jätemäärän vähentämistä, joten FOODDUCK-leviteannostelijan käyttö sopii hyvin yhteen arvojemme kanssa.”
– Mari Portaala, Ruokapalveluohjaaja

Aloite FOODDUCK-kokeiluun tuli Toijan koulun rehtorilta Risto Hemmilältä. ”Kun asiakaskunnassa oli intoa, päätimme lähteä pilotointiin mukaan. Kokemukset ovat olleet niin positiivisia, että voin kannustaa muidenkin kuntien ruokapalveluita Foodduckin kokeiluun”, Mari Portaala sanoo.

Foodduckin toimitusjohtaja Timo Sorsavirta kiittää salolaisten pioneerihenkeä. ”Meille yhteistyö Salon kaupungin kanssa on ollut todella tärkeää ja antoisaa. Saimme pilotointivaiheessa arvokasta palautetta tuotteen viimeistelyyn. Nyt varsinaisen käytön aikana on ollut hienoa nähdä, kuinka hyvin FOODDUCK on istunut niin koululaisten kuin ravintola-asiakkaiden käyttöön.”

RUOKAJONO NOPEUTUU, BONUKSENA TERVEYSKASVATUSTA
Aloitteen FOODDUCK-kokeilusta tehnyt rehtori Risto Hemmilä oli usein miettinyt, että kouluruokalan levitepöydän pitäisi olla siistimpi. Leviterasiat ovat melkoisia pöpöpesiä, kun niihin päätyy runsaasti leivänmuruja, ja yli sata lasta käyttää samoja veitsiä – myös flunssakaudella. Kun Hemmilä kuuli FOODDUCK-leviteannostelijasta, se kuulosti ratkaisulta leipäpöydän haasteisiin. Kokemukset ovat olleet myönteisiä.

”Laite toimii hyvin linjastolla, ja ruokajono etenee aiempaa nopeammin. Lapset ovat positiivisen uteliaita ja oppivat käytön hetkessä.”

Etuja on tullut myös terveyskasvatuksen näkökulmasta. ”Monilla lapsilla oli tapana ottaa aivan liikaa rasvaa leivälleen. Nyt laite annostelee jokaiselle oikean määrän levitettä. Tämä on mainiota terveyskasvatusta käytännössä”, Risto Hemmilä kiittää.

SIISTI LEIPÄPÖYTÄ JA HYVÄSTIT HÄVIKILLE
Kaupungintalolla sijaitsevan Kaneliomena-ravintolan vastaava Sari Tammi joukkoinen tarjoaa päivittäin lounasta yli 200 salolaiselle. Joukossa on niin kaupungin työntekijöitä kuin kaupunkilaisia vauvasta vaariin. Tammi on tyytyväinen FOODDUCK-annostelijaan. ”Leipäpöytämme pysyy nyt todella siistinä eikä sitä tarvitse siivota kesken lounaan. Hygienia on parantunut huomattavasti. Levitteeseen ei tule muruja eikä se pehmene liikaa, kuten rasioissa. Myös hävikki on vähentynyt. Aiemmin jouduimme heittämään vajaaksi jääneet leviterasiat päivän päätteeksi roskiin. Nyt hävikkiä ei tule enää lainkaan.”

Myös keliaakikot hyötyvät.

”Aiemmin avasimme keliaakikoita varten aina uuden leviterasian, mutta nyt he voivat käyttää annostelijaa muiden tavoin, kun ei ole vaaraa, että levitteeseen joutuisi leivänmuruja”, Sari Tammi jatkaa.

Sari kertoo Kaneliomenan asiakkaiden pitävän FOODDUCK-leviteannostelijasta. ”Kaiken kaikkiaan olemme ylpeitä siitä, että lähdimme ensimmäisten joukossa kokeilemaan uutta suomalaista innovaatiota. Uskon, että sillä on edessään suuret kehitysmahdollisuudet.”