Ankat puhuvat universaalia kieltä

Foodduck / Ankat puhuvat universaalia kieltä

Ankat puhuvat universaalia kieltä

Turun keskustassa sijaitsevassa ruotsinkielisessä Cygnaeuksen alakoulussa otettiin käyttöön hygieeniset ja ekologiset FOODDUCK®-leviteannostelijat vuonna 2018. Ruokailijoita on päivittäin noin 450 henkeä, ja vauhtia riittää kerrakseen. Ruokailuilla on huomattava rooli koulupäivän osana, ja niistä on tullut osa koulun kulttuuria.

Idea FOODDUCK®-vuokralaitteiden hankintaan tuli rehtori Nicke Wulffilta. Hän oli kuullut Foodduckista kollegan kautta, joka oli törmännyt laitteeseen vieraillessaan yhdessä toisessa varsinaissuomalaisessa koulussa. Kiinnostus innovatiiviseen tuotteeseen heräsi saman tien. Rehtori tutustui ensin laitteeseen internetissä ja pikaisen yhteydenoton jälkeen koulu lähti mukaan ankkatoimintaan testijakson merkeissä. ”Sen jälkeen se olikin sitten menoa, koska FOODDUCK® ratkaisi monia kouluravintolassamme ilmeneviä ongelmia: siisteys parani ja jonot vähentyivät”, kertoo Wulff.

Laitteiden käyttöönotto tuki opetuksellisesta näkökulmasta ruokailun perusperiaatteita: laitteiden avulla voidaan opettaa ja näyttää lapsille käytännön esimerkin avulla kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta, jossa myös hygienialla sekä viihtyisällä ruokahetkellä on suuri merkitys.

”FOODDUCK® säästää aikaa ja luontoa. Se on oikea piristysruiske meidän kouluravintolassamme.”

Nicke Wulff
Rehtori, Cygnaeuksen koulu

Kouluruokailun edelläkävijä

Cygnaeuksessa ollaan kouluruokailun edelläkävijöitä: koululle ja kouluruokaa valmistavalle Arkealle myönnettiin jo useita vuosia sitten kouluruokadiplomi kunnianosoituksena siitä, että koulussa toteutuvat kouluruokailulle asetetut hyvät käytännöt ja kouluruokailuun panostetaan ennennäkemättömällä tavalla. Kouluruokailun tehtävänä on muun muassa edistää hyvinvointia, antaa ohjeita oikeaoppiseen ravitsemukseen, antaa tapa- ja ruokakasvatusta sekä tarjota mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä virkistäytymiseen koulupäivän aikana. Cygnaeuksessa nämä tavoitteet täyttyvät jo heti kättelyssä.

”Olen monesti käyttänyt Cygnaeusta mainiona esimerkkinä siitä, miten kouluruokailusta puhutaan ja miten sitä kehitetään rehtorin johdolla. ”

Timo Sorsavirta
CEO, Foodduck Oy

 

Poikkeuksellisen hyvä yhteishenki

Cygnaeuksen koulun ruokailutiloissa huomio kiinnittyy lintuteemaan, joka tuo oman hauskan vivahteen tiloihin, ja ankkalaitteet sopivat mainiosti samaan teemaan. Ankkalaitteiden avulla kouluruokailusta on tullut entistäkin iloisempi ja hygieenisempi kokemus oppilaille. Vierailukäynnillämme rehtori antoi yläfemman jokaiselle ruokailijalle, kun lounasaika koitti ja oppilaat saapuivat kouluravintolaan. Nykyään yläfemmoista on luovuttu hygieniasyistä, mutta kaikkia tervehditään ja kannustetaan edelleen yhtä kovin. Koulusta huokuu poikkeuksellisen hyvä yhteishenki, jossa kaikki tsemppaavat toisiaan.

Myös lapset ovat olleet tyytyväisiä FOODDUCK®-laitteisiin ja niiden helppokäyttöisyyteen. Lapset ovat suhtautuneet laitteisiin alusta saakka innostuneesti. Etenkin nuorimmat oppilaat ovat todella kiinnostuneita laitteen toiminnasta, ja usein keittiöhenkilökunta saakin yleisöä, kun levitepussia vaihdetaan.

Ankat sopivat mainiosti ruotsinkielisen ruokakunnan pariin, sillä ne puhuvat universaalia kieltä – leipä vain alle ja sieltä se annos tulee leivälle. Lapset kertovat, että laite on lisännyt ruokailujen sujuvuutta toden teolla ja jonot leipäpöydässä ovat vähentyneet, ja näin ollen rauhattomuus leipäpöydän ympäriltä on hävinnyt kokonaan. Huomionarvoista on myös se, että leipäpiste pysyy nyt siistinä, kun perinteiset leviterasiat ja -veitset ovat korvattu FOODDUCK®-annostelijalla.

FOODDUCK® on tuonut huomattavia etuja ruokailuun: ankkojen avulla levite- ja muovihävikki on pienentynyt tuntuvasti ja hygienia on parantunut entisestään. Erityisesti keittiöhenkilökunta kiittää tästä.

”FOODDUCK® on helpottanut huomattavasti meidän työtämme, ja sen käyttö on todella vaivatonta.”

Dan ja Eeva
Keittiöpalvelut, Cygnaeuksen koulu

Rehtori Wulff on ollut todella tyytyväinen päätökseen hankkia koululle leviteannostelijat. Laitteet ovat toimineet moitteettomasti ja helpottaneet kouluravintolan arkea. Hän kannustaa muitakin toimijoita ottamaan käyttöön hygieeniset ja ekologiset FOODDUCK® -leviteannostelijat: ”Kannattaa todellakin harkita! Miksi ei ottaisi käyttöön laitteita, joista on pelkkää hyötyä!?” päättää Wulff.