Porvoossa puhtaus on puoli ruokaa

Foodduck / Porvoossa puhtaus on puoli ruokaa

Porvoossa puhtaus on puoli ruokaa

Ainainen margariinisotku, epäsiistit ruokalinjastot ja rasvaiset veitsien kahvat ovat enää vain muisto 130 ruokailijan päiväkodissa Porvoon Gammelbackassa. Sotku on helpottanut merkittävästi sen jälkeen, kun päiväkoti sai käyttöönsä FOODDUCK® -leviteannostelijan. 

”Innovaation suomalaisuus oli perusteluna päätökselle.”
– Porvoon ruokapalveluyksikön tuotantopäällikkö Harriet Ekholm

Porvoon kaupunki on tehnyt jo kahden vuoden ajan yhteistyötä Foodduck Oy:n kanssa. Yhteistyöhön tyytyväisinä, he päättivät laajentaa FOODDUCK® -leviteannostelijoiden käyttöä kouluista päiväkoteihin. Gammelbackan päiväkoti oli ensimmäisten kokeilunhaluisten joukossa.

Porvoon ruokapalveluyksikön tuotantopäällikkö Harriet Ekholm kertoo, että he ovat jatkuvasti kiinnostuneita uusista innovaatioista. Kun heille vuonna 2015 tarjoutui mahdollisuus ottaa laite kokeiluun kouluun, saivat oppilaskuntien edustajat päättää, hankittaisiinko laitteet. Oppilaat olivat ehdottomasti sitä mieltä, että annostelija oli saatava käyttöön. Olihan kyseessä suomalainen innovaatio.

LAPSELLISEN HELPPO FOODDUCK® -LEVITEANNOSTELIJA
FOODDUCK® -leviteannostelija on helppokäyttöinen ja soveltuu myös päiväkotimaailmaan, jossa nuorimmat käyttäjät ovat noin 4-vuotiaita. Aivan pienimmät, 1 – 3 -vuotiaat, syövät vielä omissa ryhmätiloissaan. Eija Nykänen kertoo, että lapset ovat oppineet käyttämään leviteannostelijaa hienosti alun ihmettelyn ja totuttelun jälkeen. He kutsuvat laitetta margariinikoneeksi ja ilmoittavat nopeasti keittiöhenkilökunnalle, jos rasva on päässyt loppumaan, vaikka laite siitä itsekin ilmoittaa.

Tekniikka ja elektroniikka kiinnostavat lähes kaikkia lapsia. ”He tuntevat itsensä astetta isommiksi ja tärkeämmiksi, kun osaavat käyttää itse ”konetta”. Harvemmin lapset jäävät laitteen kanssa edes leikkimään, vaan ottavat yhden annoksen leivälle ja siirtyvät pöytiinsä syömään. Annostelijasta saa myös kätevästi rasvanokareen puuron päälle”, kertoo Eija innostuneesti.

NOPEUTUNUT RUOKAILU JA SIISTI LINJASTO
Päiväkodin ruokailut ovat nopeutuneet FOODDUCK® -leviteannostelijan myötä. Eijan mukaan tähän vaikuttaa se, että lapset eivät enää jää voitelemaan leipäänsä ruokalinjastolle, vaan tekevät sen omalla paikalla ruokapöydässä.

”FOODDUCK on näppärä, siisti ja helppokäyttöinen.”
– Ruokapalvelutyöntekijä Eija Nykänen Gammelbackan päiväkoti, Porvoo

Koko Gammelbackan henkilökunta on erittäin tyytyväinen annostelijaan. Eija listaa nopeasti adjektiiveja: laite on näppärä, siisti ja helppokäyttöinen. Painotus on sanalla siisti. Suurimmat ja näkyvimmät leviteannostelijan tuomat muutokset ovat hygieenisyyden ja terveellisyyden vahvistuminen. Ennen lapset saattoivat ottaa rasvaa yhtä paljon kuin leipää. Nyt margariinin annoskoko on terveellinen, mikä ilahduttaa päiväkodin henkilökuntaa. Taas on edetty yksi askel ravitsemus- ja terveyskasvatuksessa, mikä on tärkeä osa päiväkotien ja peruskoulujen opetussuunnitelmaa.